/ / iStock/Getty Images
Румъния поиска от руското посолство в Букурещ да намали с 40 души ефективния си персонал, се посочва в прессъобщение на румънското министерство на външните работи. Мярката трябва да бъде приложена в срок от 30 дни, съобщава „Румъния Джърнал“.

Според решението на румънските власти Руската федерация трябва да намали броя на длъжностите в Румъния с 51 длъжности - т.е. с 21 длъжности за дипломати и с 30 длъжности за техническо-административен персонал, съответно да намали реално работещия персонал в страната с 40 души - т.е. с 11 дипломатически длъжности и 29 души, принадлежащи към техническо-административния персонал (разликата между броя на длъжностите и броя на реално работещите на поста се обяснява с факта, че в момента не всички длъжности от схемата на руския персонал в Румъния са заети) , се посочва в прессъобщение на Министерството на външните работи.

Според цитирания източник мярката е приета в съответствие с разпоредбите на чл. 11, ал. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 18 април 1961 г., която гласи, че "при липса на изрично споразумение за мисията, приемащата държава може да поиска тази сила да бъде поддържана в границите на това, което тя смята за разумно и нормално, като се имат предвид обстоятелствата и условията, съществуващи в държавата, и нуждите на въпросната мисия".

Посланикът на Руската федерация в Букурещ Владимир Кузмин беше информиран за това решение по време на среща с държавния секретар по стратегическите въпроси. Изборът на длъжностите, които ще бъдат съкратени, и на хората, които ще трябва да напуснат Румъния, на този етап ще принадлежи на Руската федерация.

Ако този срок не бъде спазен, румънското МВнР ще предприеме мерки за изпълнение на решението чрез отнемане на акредитацията на някои членове на дипломатическия и административно-техническия персонал на Руската федерация в Румъния, за да се гарантира спазването на тавана, определен за ограничаване на руския персонал в страната.

В отговор руското МВнР заяви, че "ще отговори по съответния начин". Отговорът беше направен в изявление за пресата, цитирано от АПА, пресслужбата на азербайджанската информационна агенция.
БГНЕС