Румънският евродепутат Еуджен Томак, лидер на партия „Народно движение“, посочи в публикация във Фейсбук, че единственият път, по който Румъния ще влезе в Шенген, е процес в Съда на ЕС, предаде агенция Аджерпрес. 

„В присъствието на всички министри на вътрешните работи от страните членки на ЕС, както и с участието на министрите на вътрешните работи на Норвегия, Швейцария, Исландия и Лихтенщайн, в периода 8-9 юни ще се състои заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург. Това е последната среща, която се организира по време на ротационното председателство на ЕС, упражнявано от Швеция“, напомня румънският евродепутат и посочва, че в дневния ред на срещата на Съвета по правосъдие и вътрешни работи не фигурира решение за премахване на границите за Румъния и България.

Румънският евродепутат припомня, че шведският премиер Улф Кристершон бе обещал на пленарно заседание на Европейския парламент, че присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство ще бъде важен приоритет за неговата страна. Въпреки това от дневния ред отсъства „най-важното решение, което трябваше да вземе Съветът по правосъдие и вътрешни работи, а именно решението за премахване на границите за Румъния и България“, посочва Еуджен Томак.

„Затова запазвам позицията си и подчертавам отново, че единственият път, по който ще влезем в Шенген, е процесът, който започнахме в Съда на ЕС. Това е наше право и сами ще си го извоюваме“, посочи лидерът на румънската дясноцентристка партия „Народно движение“, която на последните парламентарни избори в Румъния през 2020 г. не успя да влезе в парламента.
София Георгиева/БТА