/ Thinkstock/Getty Images
Странното устройство беше идентифицирано като произведена в САЩ система EARS (Environmental Acoustic Recording System) - подводен микрофон, способен да записва звуци на океанското дъно в продължение на цяла година.

Хърватската риболовна лодка е издърпала подводното устройство за запис на ВМС на САЩ от дълбините на Адриатическо море, отделящо италианския полуостров от Балканския полуостров, съобщава сайтът Alugy.com.

Жена улови риба с две усти (СНИМКИ)

Странното устройство, разпознато като система за аудио наблюдение EARS е поставено там от ВМС на САЩ, за да записва локални подводни звуци и да документира аудио средата в този район, идентифицирайки непознати звуци.

Риболовната лодка е хванала 220-килограмовото устройство, докато плувала до остров Млет. Рибарят нямал представа какво се е хванало в мрежата му, но решил да го вземе със себе си.

Рядък двуцветен омар смая учените (СНИМКИ)


След разпространението на снимки, показващи непознатия обект в социалните медии, ВМС на САЩ се обърнаха към собственика на траулера и поискаха устройството да бъде върнато. Хърватските медии съобщиха, че рибарят ще бъде обзщетен с около 3000 долара за щетите, причинени на мрежите му. Съобщава се, че записващата система е предадена на океанографски проучвателен кораб на ВМС на САЩ.