Резистентен щам на тифа се разпространява по света
Резистентен щам на тифа се разпространява по света / снимка: sxc.hu

Резистентен щам на коремния тиф се разпространява по целия свят, причиняван от едно-единствено семейство бактерии H58, съобщи Ройтерс, позовавайки се на голямо международно изследване.

В изследването са участвали 74 учени от почти 25 държави. То е сред най-изчерпателните по темата и очертава обезпокоителна картина на "все по-засилваща се заплаха за общественото здраве".

Заразата с тиф се разпространява с храна или вода.

Симптомите са гадене, треска, болка в корема, розови петна на гърдите. Без лечение болестта води до усложнения, които са фатални за до 20 процента от пациентите. Ваксини има, но в бедните държави те малко се използват. Обикновените щамове се подават на лечение с антибиотици.

Щамът H58 обаче е резистентен на много антибиотици.

"Той вече става доминантен - измества останалите щамове и напълно преобразува генетичната архитектура на заболяването, като създава подценявана досега и продължаваща епидемия" - пишат учените, обявявайки резултатите от изследването. Участвалата в изследването Ванеса Уонг от британския институт "Сангър" каза, че тъй като тифоидната треска засяга около 30 милиона души по света, за овладяването й е необходимо строго наблюдение.

Учените са секвентирали геномите на 1832 проби от бактерията Салмонела тифи, взети от 63 държави от 1992 г. до 2013 г. 47 процента от тях са от щама H58. Анализите показват, че щамът H58 се е появил в Южна Азия преди 25 до 30 години, разпространил се е в Югоизточна Азия, Западна Азия, Източна и Южна Африка и Фиджи.

Източник: БТА