Американците гласуват на решаващи междинни избори, които могат да определят политическото бъдеще както на президента Джо Байдън, така и на неговия предшественик Доналд Тръмп.

Демократите са изправени пред огромна борба да се задържат в Конгреса. Президентът определи изборите като "определящи" за американската демокрация.
Тръмп обяви, че ще направи "голямо изявление" след седмица, на 15 ноември, а Байдън отправи последен призив към демократите да се явят масово на избори, предаде АФП.

"Силата е във вашите ръце", заяви Байдън на митинг край столицата.

"Знаем в костите си, че нашата демокрация е в риск и знаем, че това е вашият момент да я защитите".

Според социологическите проучвания републиканците са на път да превземат Камарата на представителите.

Републиканците обмислят мащабни разследвания на администрацията на Байдън

Байдън заяви пред репортери, че според него демократите ще спечелят Сената. Той призна, че "ще бъде трудно" да се запази Камарата на представителите и че животът му във Вашингтон може да стане "по-труден".

Ако и Камарата, и Сенатът се обърнат в червено, Байдън ще остане блокиран. Това би повдигнало въпроси за всички политики на САЩ.

Напливът от републикански представители в Конгреса ще ускори промяната в партията, която започна след победата на Доналд Тръмп над Хилъри Клинтън през 2016 г. за президентския пост.

В Дейтън, щата Охайо, Тръмп заяви: "Ако подкрепяте упадъка и падението на Америка, тогава трябва, абсолютно трябва да гласувате за радикалните леви, луди хора".

"Ако искате да спрете разрушаването на нашата страна, тогава утре трябва да гласувате за републиканците в гигантска червена вълна", каза той.

Доналд Тръмп ще направи "много голямо изявление" следващата седмица. Очаква се бившият президент да се включи в надпреварата за Белия дом през 2024 г., предаде АФП.

Тръмп от месеци намеква, че е готов отново да се включи в битката.

"Без да отклонявам вниманието от утрешните много важни, дори критични избори... Ще направя много голямо изявление във вторник, 15 ноември, в Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида", каза той пред тълпа в Охайо. 
БГНЕС