Републиканските конгресмени в САЩ възнамеряват да започнат мащабни разследвания на правителството на Джо Байдън, ако си възвърнат контрола над Камарата на представителите на изборите днес, увери в интервю за Си Ен Ен техният лидер в долната камара Кевин Маккарти, предаде Франс прес.

Сред досиетата, които евентуалното ново мнозинство би искало да отвори отново, Кевин Маккарти спомена особено хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан през август 2021 г. и причините за пандемията от COVID-19. Той не изключи и възможното стартиране на процедури за уволнение, за което призовават някои членове на неговата партия, без да уточнява срещу кого ще бъдат насочени.

"Ние никога няма да използваме уволнения за политически цели", каза Маккарти, който може да стане утре председател на Камарата на представителите, на мястото на Нанси Пелоси.

"Това обаче не означава, че ако нещо се появи, то няма да бъде използвано в друг момент", добави 57-годишният републиканец.

Той увери, че има подкрепата на своята партия, както и на Доналд Тръмп, да поеме лидерството в Камарата на представителите, в момент, когато Републиканската партия води в социологическите проучвания.

Седем години след не успя да стане председател на Камарата на представителите, Кевин Маккарти, конгресмен от Калифорния, ще получи възможност за реванш, благодарение на усилията си да се сближи с Доналд Тръмп и неговите поддръжници, отбелязва АФП.

В интервюто за Си Ен Ен републиканецът напомни също, че неговата партия възнамерява да постави като свои приоритети борбата с инфлацията и миграцията.
БТА