/ Thinkstock/Getty Images
Аржентинската изследователска станция "Есперанса", която се намира на горния връх на Антарктическия полуостров, е регистрирала температурен рекорд от 17,5 градуса по Целзий, съобщава Ройтерс.
 
Агенцията цитира доклад на Световната метеорологична организация (СМО). Рекордът е бил отчетен на 24 март 2015 г. в рамките на анализите на данни от Антарктика, за да се предвиди бъдещото глобално затопляне.
 
Един от най-големите айсберги е на път да се откъсне от антарктическия шелф

"Проверката на максималните и минималните температури ни помага да изградим цялостна картина на времето и климата на една от крайните граници на Земята", заяви полярният експерт Майкъл Спароу от Програмата за изследване на световния климат, спонсорирана от организацията.
 
Измериха рекордно висока температура на Антарктида

Най-големият ледник в Източна Антарктида започна да се топи

Антарктика разполага с 90% от прясната вода на планетата под формата на лед. Ако той се разтопи, нивото на моретата и океаните ще се повиши с 60 м. Това кара учените да следят с особено внимание ледената шапка на южното полукълбо.
 

Thinkstock/Getty Images


Най-високата температура на Антарктическото плато, измерена на височина над 2500 м, е била минус 7 градуса Целзий на 28 декември 1980 г.
 
Най-ниската температура, измерена някога на планетата, е била тази на съветската станция "Восток" в центъра на Антарктика на 21 юли 1983 г. - минус 89,2 по Целзий, припомня агенцията.