Най-големият ледник в Източна Антарктида започна да се топи
Най-големият ледник в Източна Антарктида започна да се топи / Thinkstock/Getty Images

Най-големият ледник в Източна Антарктида - Тотен, е започнал да се топи заради затоплянето на океана, съобщи АФП. Изчезването на ледника, който е с размери 120 км на 30 км, би предизвикало покачване на морското равнище с 6 м. Зоната, в която е ледникът Тотен, досега се смяташе за защитена от топлите течения. Там ледът е много стабилен и почти не е подвластен на вариации.

Австралийски учени, които бяха на експедиция на място, установиха, че водата около ледника е по-топла от очакваното и ледникът може да се топи отдолу.

"Знаехме от спътникови данни, че дебелината на ледника намалява, но не знаехме защо" - заяви ръководителят на експедицията Стив Ринтул.

Температурата на водите около ледника е била около 1,5 градуса Целзий по-висока, отколкото в другите изследвани зони през лятото в южното полукълбо.

"Фактът, че топлите води могат да достигнат до този ледник, показва, че Източна Антарктида е потенциално по-уязвима от глобалното затопляне, отколкото мислехме досега" - казва Стив Ринтул.

Ледникът Тотен няма да се стопи за един ден. Установеното е важно за по-добро преценяване на ефекта от промяната на океанската температура върху ледената покривка. Ритъмът на топене на ледовете в най-уязвимата зона на Антарктида се утрои през последното десетилетие, показа изследване, публикувано миналия месец.

Източник: БТА