/ БГНЕС
Дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини призова днес да се избегнат всякакви провокации в района на Оманския залив. Апелът беше отправен след инцидента край бреговете на Иран, където два петролни танкера станаха мишена на атаки, предаде АФП.

"Регионът няма нужда от нови поводи за дестабилизация и напрежение и затова върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността подновява призива си за максимална сдържаност и избягване на всякаква провокация", заяви говорителката на Могерини - Мая Кочиянчич. Тя допълни, че ЕС събира информации за този инцидент.

Американски флот потвърди за нападенията срещу танкери в Оманския залив

По повод атаките в Оманския залив говорител на британския премиер Тереза Мей каза, че Великобритания призовава спешно да се установи какво точно се е случило, предаде Ройтерс. Говорителка на британското правителство каза, че Лондон е дълбоко обезпокоен от информациите за експлозии и пожари на плавателните съдове в Оманския залив.

Френското външно министерство призова за сдържаност и деескалация на напрежението в региона на Оманския залив и припомни, че Франция защитава принципа на свобода на корабоплаването, предаде Ройтерс.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че атаките по танкерите в Оманския залив са много обезпокояващи и има риск да доведат до ескалация на напрежението в региона, предаде Ройтерс.

САЩ обвиниха Иран за нападението срещу танкерите пред Съвета за сигурност на ООН

Според руския зам. външен министър Сергей Рябков инцидентът в Оманския залив отразява крайно изострената ситуация в региона, предаде ТАСС. Той обаче призова да не се правят прибързани изводи за случилото се и каза, че инцидентът не трябва да се използва за антиирански настроения.

Засегнатите танкери са два. Първият е "Кокука кърейджъс", регистриран в Панама. Японският му собственик Кокука Сангьо каза, че корабът е атакуван на два пъти в рамките на три часа, преди екипажът да бъде евакуиран. Пробит е корпусът на кораба над ватерлинията. Избухнал е пожар в машинното отделение. Корабът е превозвал метан от Саудитска Арабия за Сингапур, припомня Ройтерс.

МВнР: Няма данни българи да са в екипажите на атакуваните в Оманския залив танкери

Вторият плавателен съд е "Фронт олтеър", плаващ по флага на Маршаловите острови. За него се предполага, че е бил поразен от торпедо около 4.00 ч. по Гринуич, казва тайванската рафинерия Си Пи Си Корпорейшън, която е наела танкера. Той е превозвал 75 000 тона нафта от Обединените арабски емирства до Тайван. Сред атаката на борда е избухнал пожар. Иранската агенция ИРНА каза, че корабът е потънал, но норвежкият му собственик, компанията Фронтлайн отрече твърдението.

БГНЕС

На двата танкера е имало общо 44 моряци, които са били евакуирани. Руските власти казаха, че сред тях има 12 руснаци, предадоха световните агенции. ДПА и Ройтерс уточняват, че 11 от руснаците са били на норвежкия кораб, на който е имало и един грузинец и 11 филипинци.

Това е втори подобен инцидент за един месец в този стратегически морски коридор. Той става в момент на засилено напрежение между Техеран и Вашингтон. Вашингтон обвини Техеран, че стои зад първия инцидент. Новият инцидент съвпада и с визитата в Иран на японския премиер Шиндзо Абе.
БТА