Реакции и коментари след доклада на ЕК за България
Реакции и коментари след доклада на ЕК за България / снимка: DarikNews.bg, архив

Надеждите на България и Румъния за скорошно присъединяване към Шенгенското пространство бяха полети със студен душ след публикуването на критичен доклад на Еврокомисията за липсата на ефикасни мерки в борбата срещу корупцията в България, съобщи Франс прес. Двете страни се сблъскват с противопоставянето на Холандия, която изисква реален напредък в борбата срещу корупцията. Холандия настоява също Румъния и България да демонстрират, че са способни да осигурят контрола на границите си с трети страни.

"Холандия очаква два последователни положителни доклада, показващи съществен и необратим напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност", припомни днес холандският министър по европейските въпроси Бен Кнапен. "През юли ще видим, с годишния доклад на Комисията, дали това е станало", добави той.

Европейската комисия представи поредните междинни доклади за България и за Румъния по механизма за сътрудничество и оценка. Годишните доклади ще бъдат представени през юли. Холандското правителство ще внесе тези доклади в парламента за консултации, посочи министърът.

Докладът за България е твърде критичен, докато този за Румъния е доста по-хвалебствен, отбелязва АФП, като цитира пасажи от документите. Заключенията на тези доклади не са изненада за ръководителите на двете страни кандидатки за Шенген. Те бяха запознати с тях на неофициалната среща на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС на 27 януари в Копенхаген, допълва агенцията.

Докладът на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка показва много скромен напредък на България през последните шест месеца, коментира Ивайло Калфин на стената си във Фейсбук в разговор на живо с граждани, съобщиха от офиса му в ЕП в Брюксел. "Констатациите в доклада говорят за липса на политическо желание и енергия у управляващите да правят реформи", добави той.

В чата във Фейсбук Калфин отбеляза въвеждането на нови проблеми от страна на Европейската комисия като сигналите за измами по време на президентските и местни избори и липсата на достатъчно професионализъм в полицейските акции, посочва БТА.

"Вместо да търси оправдание в неправителствените организации, опозиционните евродепутати и в медиите, правителството трябва да изпълни това, за което гражданите му гласуваха доверие и го овластиха - борбата с корупцията и напредъка на съдебната реформа. За съжаление тъкмо в тези две области Европейската комисия констатира най-слаби постижения през шестмесечния период на наблюдение", заяви Калфин по време на едночасовият разговор във Фейсбук, се добавя в съобщението.

"Докладът констатира отдавна известни за хората в България факти: проблеми в борбата с корупцията и организираната престъпност, критики към ВСС, купуване на гласове и фалшификация на изборите, проблем с даренията в МВР. Към това вече логично се добавя и отсъствието на "устрем към реформи" и наличие на "политическа воля", се казва в коментар на евродепутата Надежда Нейнски, разпространен от нейния офис в ЕП. Когато използваш езика на войната, когато институциите и най-вече Народното събрание действат под команда, когато управляваш със скрито и нелегитимно мнозинство, когато излъчваш непредсказуемост към партньорите си в ЕС и към чуждестранните инвеститори, няма как да получиш политическо доверие. В България такова поведение може и да има успех, но в Европа буди недоумение", се добавя в текста.

Според Нейнски повод за безпокойство има освен в констатираните факти и в коментара на правителството. Основният извод според премиера е, че правителството е несправедливо набедено от опозицията и от евродепутатите. Така излиза, че евродепутатите на опозицията се ползват с по-голямо доверие в Брюксел от министрите и лично от премиера. Ако това е вярно, тогава проблемът на правителството е много по-голям, допълва евродепутатката. Нейнски отбелязва също, че в ЕК работят с факти, а не с доноси. Така че никой, дори и най-злонамереният критик, не може да подмени сериозния анализ на ситуацията в доклада. По думите й отпадането от днешния доклад на "устрема за реформи" и "политическата воля", за които се говореше в предишния доклад за България, е "жълт картон за правителството". "А премиерът по-добре знае, че без радикални действия по констатираните от ЕК проблеми в доклада, след жълтия картон следва и червен", подчертава Надежда Нейнски в разпространената си до медиите позиция.

"Европа не можеш да излъжеш. Ако в първия за ГЕРБ доклад се говореше за устрем, а във втория за политическа воля, то сега останаха предимно критики", заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев по повод обвиненията на премиера Бойко Борисов към него заради съдържанието на доклада на ЕК за България, съобщиха от пресцентъра на БСП. Станишев отбеляза, че за първи път в доклада се обръща специално внимание на проблема с провеждането на свободни избори в България и купуването на гласове. Според Станишев реакцията на ЕК е напълно правилна. "Тази тема няма да я оставя, защото тя засяга основни права на гражданите и демокрацията в България", заяви лидерът на БСП. Той изтъкна, че не става дума за вътрешен проблем и няма да допусне следващите избори да са също толкова безобразни.

"Както подкрепям правителството за членството на България в Шенген, така ще го критикувам за слабостите. Ще бъда безкомпромисен, когато демокрацията в България и правата на хората са под заплаха", заяви Станишев. Лидерът на БСП напомни, че според Трансперънси интернешънъл по отношение на корупцията България се е сринала на нивото от 90-те години. Станишев добави още, че не той, а "Репортери без граници" обявиха, че страната ни е паднала с 10 места по критерия свобода на медиите. Съветът на Станишев към управляващите е да си направят правилните изводи, иначе ги чака по- лош доклад следващия път, въпреки политическата им намеса в последния момент, се добавя в съобщението на пресцентъра на БСП.