Мигранти провокираха сблъсъци с полицията с незаконен лагер насред Париж
Мигранти провокираха сблъсъци с полицията с незаконен лагер насред Париж / IStock
Френският вътрешен министър Жералд Дарманен съобщи, че започва разследване на сблъсъците, избухнали късно снощи, след като полицията разчисти нов мигрантски лагер на парижкия Площад на републиката и добави, че някои кадри със сбиванията са "шокиращи".

Потребители публикуваха в социалните медии снимки и видеоклипове. На тях се вижда как полицаи удрят демонстранти докато настъпват, за да разчистят площада от палатките на мигранти, които според полицията са били поставени без полицейско разрешение.

Някои от кадрите с разтурването на незаконния мигрантски лагер на Площада на републиката са шокиращи, написа рано тази сутрин Дарманен в Туитър и добави, че търси пълна подкрепа за разследване на инцидента.

Мигрантският лагер на Площада на републиката се появи само седмица, след като полицията разчисти по-голям незаконен лагер край френския национален стадион "Стад дьо Франс".

Франция се присъедини към други европейски държави, като Италия и Великобритания, които възприеха по-твърд подход към мигрантите, след избухването на конфликта в Сирия през 2011 г., довел до мигрантска криза в Европа.

Допитвания показват, че избирателите са разтревожени от проблема с миграцията, което пък доведе до подкрепа за крайнодясната лидерка Марин льо Пен. Тя вероятно ще е основен опонент на президента Еманюел Макрон на следващите президентски избори през 2022 г.

Източник: БТА