В ЕС започва разработка на второ поколение ваксини, неутрализиращи мутантите на коронавируса
В ЕС започва разработка на второ поколение ваксини, неутрализиращи мутантите на коронавируса / iStock/Getty Images
ЕС ще стартира програма за изследване на варианти на COVID-19 и производство на ваксини от второ поколение срещу бъдещи щамове, заяви председателят на Комисията, цитирана от Euractiv. Програмата „HERA инкубатор“, която започва в сряда (17 февруари), ще обедини фармацевтичната индустрия, лабораториите, здравните власти и изследователите, каза Урсула фон дер Лайен пред френския всекидневник Les Echos във вторник.

Севернокорейски хакери са се опитали да откраднат информация за ваксината на Pfizer

„Вирусът се е развил и ще продължи да се развива“, заяви говорител на блока, който досега е критикуван за бавното разпространение на ваксини. „Важно е да се подготвим за мутации.“

ЕС започва оценка на ваксината на Janssen, одобрение - през март

Държавите-членки също ще бъдат помолени да допринесат с допълнителни средства, за да може ЕС да адаптира и модифицира вече подписани договори с доставчици на ваксини и да осигури дози срещу бъдещи варианти, съобщи Bloomberg.

Със закъснения при доставките на три вече разрешени ваксини от AstraZeneca, Pfizer / BioNTech и Moderna, регулаторът на лекарствата в ЕС е под натиск от европейските столици да ускори по-бързото им използване.

Американският фармацевтичен гигант Johnson & Johnson е последната компания, която кандидатства за разрешение за своята коронавирусна ваксина в ЕС, а решението се очаква до средата на март, заяви европейският регулаторен орган по лекарствата във вторник.

Източник: „Фокус“