/ iStock/Getty Images
Севернокорейски хакери са се опитали да откраднат информация за ваксината срещу COVID-19 на Pfizer. Това съобщава вестник „Дейли мейл”, позовавайки се на информация на разузнавателните служби на Южна Корея.

На фон на пандемията, блокирала целия свят, кибершпионажът срещу здравни служби, учени, разработващи ваксини и фармацевтични компании, зачестява. Според Сеул германската компания също е станала жертва на хакерски атака, с цел да се откраднат данни за производството на медикамента.



Южнокорейското разузнаване не даде подробности за това кога е станала атака и дали е била успешна. През миналата година хакери на Пхенян се опитаха да разбият системата на най-малко 9 компании, произвеждащи лекарствени препарати, санитарно-хигиенни материали и медицинско оборудване като  Johnson & Johnson, Novavax  и AstraZeneca.

Очаква се Пхенян да получи близо 2 милиона дози от ваксината на AstraZeneca-Oxford до първото полугодие на тази година въпреки че официално страната не е потвърдила официално нито един заразен с вируса на своя територия.
NOVA