Кремираха тялото на дисидента и носител на Нобелова награда за мир Лю Сяобо, разпръснаха праха му в морето
Кремираха тялото на дисидента и носител на Нобелова награда за мир Лю Сяобо, разпръснаха праха му в морето / БГНЕС
Китайските власти заявиха, че тялото на дисидента и носител на Нобелова награда за мир Лю Сяобо е било кремирано, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

На пресконференция властите в град Шънян в Североизточен Китай, където Лю се лекуваше от рак и почина в четвъртък на 61-годишна възраст, посочиха, че кремацията се е състояла тази сутрин местно време. Това станало на церемония в тесен кръг, на която присъствали съпругата му и негови приятели.
 
26 юни: Китай освободи от затвора нобеловия лауреат Лю Сяобо

По думите на Чжан Цинян, говорител на властите в Шънян, кремацията е извършена в съответствие с желанието на роднините му и местните обичаи, предаде Ройтерс. Прахът на Лю бил предаден на неговата съпруга Лю Ся.

Говорителят заяви на брифинг пред репортери, че по обед местно време членове на семейство на Лю са разпръснали праха му в морето. На брифинга бяха показани видеокадри как прахът се разпръсква от лодка в морето.


12 юли: Семейството на Лю Сяобо отказва той да бъде интубиран
 

Кремираха тялото на дисидента и носител на Нобелова награда за мир Лю Сяобо, разпръснаха праха му в морето
БГНЕС

Близки на семейството, цитирани от Ройтерс, казаха, че този начин властите искат да заличат всяка следа от най-известния политически затворник в страната и да не остане място за поклонение пред паметта му. Според говорителя този начин на погребение бил избран от Лю Ся и и по-големият брат на покойния - Лю Сяогуан.

13 юли: Почина нобеловият лауреат и борец за права и свободи Лю Сяобо

На брифинга беше и самият Лю Сяогуан, за когото приятели и съмишленици на покойния смятат, че не е подкрепял политическата дейност на брат си. Той благодари на управляващата комунистическа партия и на правителството за организацията на погребението с оглед на "специалното положение" на покойния. Съпругата Лю Ся обаче не се яви на брифинга. Братът на починалия обясни нейното отсъствие с "крехкото й здраве в момента". На излизане от залата след края на брифинга той бе заобиколен от журналисти, но отказа да говори пред тях, отбеляза Ройтерс.

Говорителят каза също, че съпругата на дисидента има право да напусне Китай. "Доколко знам, Лю Ся е свободна и като гражданка на Китай нейните права са защитени от закона", заяви той, без обаче да посочи къде се намира в момента тя.
 
Лю Сяобо: жертва, заблудена от Запада

"Искаме Лю Ся да не се въвлича в повече проблеми", каза още говорителят. "Вярвам, че компетентните органи ще защитят правата на Лю Ся в съответствие със закона."

Вестник "Саут Чайна морнинг пост" припомни, че Лю Ся е била под домашен арест близо седем години - от октомври 2010 година, предаде ТАСС. 
БТА