Председателят на заличеното от Централния регистър на Северна Македония сдружение „Цар Борис Трети” в Охрид Томе Блажески е повикан на 28 април в прокуратурата в Охрид като заподозрян в "предизвикване на национална, расова и религиозна омраза, раздор и нетолерантност" по чл. 319 и "подигравка с македонския народ" по чл. 179 от Наказателния кодекс на Северна Македония.

Според медии в Северна Македония сигналът е подаден от еврейската общност в страната. 

Опозиционна партия в РСМ внесе иск за клевета срещу пребития Християн Пендиков

„Не искам някой да лежи в затвора за 10 години, а да се спре омаловажаването и дискриминацията на евреите чрез възхвала на нацизма и фашизма. Очаквам провокациите да престанат и еврейските жертви от Втората световна война да спрат да бъдат политическа разменна монета. Съжалявам, че този фашистки наратив, или този антисемитизъм, се разпространява днес, през 2023 г., с невиждано темпо и се подпалват масите в България и (Република Северна) Македония, това не е редно. И ние в (Република Северна) Македония не можем да допуснем връщане на историята и пробуждането на фашизма чрез пропагандиране на сътрудници на Хитлер", казва за телевизията председателят на еврейската общност в Северна Македония Пепо Леви.

За това, че Блажески е извикан в прокуратурата съобщиха във Фейсбук страницата си и от Сдружението „Цар Борис Трети” в Охрид. „Честита 1948 … Можеш да си всичко, но не и българин!”, написаха от сдружението. 

За разпалване на ксенофобия и расизъм беше разпитван и председателят на сдружението Културен център „Иван Михайлов” в Битоля Люпчо Георгиевски. Двете сдружения бяха заличени от Централния регистър на Северна Македония, след като Комисията за имената на сдруженията препоръча това. 
 
Маринела Величкова/БТА