Две бебета сиамски близнаци от Йемен са извън опасност след деликатна операция в Йордания, съобщи АФП.

Шансът им за живот е "отличен", обяви ръководителят на медицинския екип.

Операцията е първата от този род в Йордания, каза д-р Фаузи ал-Хамури, директор на Специализираната болница в Аман. "Това е успех за кралството", заяви той.

Операцията е направена през юли. Тогава бебетата са били на седем месеца. Екипът е искал те да бъдат извън опасност, за да я обяви.

"Бяха прехвърлени в интензивно отделение и бяха на изкуствено дишане известно време. Искахме да сме 100 процента сигурни, че тя е успешна", преди да съобщим, обясни д-р Хамури. Той не съобщи имената на бебетата.

"Бебетата са в много добро здравословно състояние и могат да отпътуват от Йордания след две три-седмици", добави ръководителят на хирургическия екип. "Шансът им за оцеляване е отличен и вече са извън опасност."
 
Операцията е продължила осем часа. В нея са участвали 25 хирурзи и консултанти.

Двете бебета са евакуирани с родителите си през февруари с медицински самолет от Йемен, където здравните служби са съсипани от седем години война между бунтовници и властта.

Двете момченца са били в критично състояние. Те са родени в средата на декември в йеменската столица Сана.

"При пристигането им в Йордания, те тежаха заедно 3,7 кг", каза д-р Хамури. "Трябваше да почакаме теглото им да достигне 9 кг преди да оперираме."

През 2019 г. две сиамски близначета починаха две седмици след раждането им в Сана
БТА