/ iStock/Getty Images
Две жени – жертви на трафик, са освободени, а девет души са арестувани при операция на гръцката полиция съвместно с Интерпол и полицията от отдела за борба с търговията с хора на молдовската полиция. Акцията е проведена в няколко публични дома в центъра на Атина, при която е разбита мрежа за търговия с жени с цел икономическа и сексуална експлоатация.

По информация на гръцката полиция, мрежата е принуждавала жените да проституират в публичните домове под тяхно ръководство и е била активна поне от края на 2019 г. Трафикантите са набирали жени от държави от Източна Европа, „възползвайки се от тяхното трудно финансово и семейно положение”, подмамвали жертвите си с обещания за законна работа в Гърция, за да отпътуват за страната по собствено съгласие.

При пристигането си в Гърция жените са били настанявани в апартамент, в който живеели и ръководителите на мрежата, които ги надзиравали и ги принуждавали да плащат висок месечен наем.

Те принуждавали жените да работят като проститутки в най-малко шест бордея с уговорката, че трябва да си платят огромния дълг, който жертвите уж били натрупали при трансфера си в Гърция.

По-голямата част от приходите от тяхната сексуална експлоатация била удържана от престъпниците.

Координираната полицейска акция в публичните домове в центъра на Атина е проведена във вечерните часове на 14 октомври. Сред арестуваните девет членове на мрежата двама имали лидерски функции. Задържани са и седем жени, две от които са идентифицирани като жертви на търговия с хора.
БГНЕС