/ БГНЕС
Няма данни за пострадали българи от цунамито в Зондския пролив в Индонезия
Броят на загиналите в Индонезия от вълната цунами нарасна до 222 души, а ранените вече са над 800, съобщиха местните власти, които се опасяват, че цифрите ще се увеличават през следващите часове, предаде АФП.
 

БГНЕС


"Загинали са 222 души, 843 души са ранени и 28 се водят за изчезнали", съобщи говорителят на индонезийската агенция за реакции при бедствия Сутопо Пурво Нугрохо, подчертавайки, че вероятно през следващите часове тези цифри ще се увеличават.

Шокиращо видео показва как вълната цунами помита сцена и публика на поп концерт (ВИДЕО)

Индонезийските власти предупредиха, че заплахата от второ цунами в крайбрежните райони на островите Суматра и Ява остава, предаде ТАСС, позовавайки се на националната агенция за борба със стихийните бедствия.

Няма данни за пострадали български граждани в резултат на цунамито, регистрирано на 22 декември в Зондския пролив между островите Ява и Суматра. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи, позовавайки се на информация от посолството на Република България в Джакарта.
 

БГНЕС


Бедствието в Индонезия, вероятно причинено от вулканична дейност на Анак Кракатау, е нанесло щети на 9 хотела и 480 къщи в района. Най-малко 168 души са загинали, 745 са ранени, а 30 се издирват.
 
В Индонезия няма система за предупреждение за цунами при вулканични изригвания
 

БГНЕС


Посолството на България в Джакарта следи обстановката и е на разположение за информация, координация и съдействие, ако е необходимо, на денонощния телефон +62 812 9600 0691.
 

БГНЕС


Пътуващите в чужбина български граждани могат по желание да се регистрират в системата на МВнР "Пътувам за...". Така в случай на нужда ще получават предупреждения и контакти на най-близката българска консулска служба, която ще бъде известена за присъствието им в съответната държава.