Радикални ислямисти завзеха столицата на Сомалия
Радикални ислямисти завзеха столицата на Сомалия / netinfo

Радикална ислямска милиция заяви, че е поела контрола над сомалийската столица, предаде Асошиейтед прес. Кръвопролитните сблъсъци в столицата на африканската държава продължават от седмици.

Шейх Шариф Шейх Ахмед, председател на Съюза на ислямските съдилища, заяви, че неговите сили са удържали победа над светския съюз на племенните вождове, които се опитваха да запазят контрола над страната.

Искаме да възстановим мира и стабилността в Могадишо. готови сме да се срещнем и да
разговаряме с всеки и с всяка групировка в интерес на народа, заяви в обръщение по радиото лидерът на групировката, която иска да установи фундаменталистко правителство в Сомалия.

През последните дни ислямистите спечелиха поредица от убедителни победи и завладяха различни селища. Успяха да привлекат на своя страна и двама от вождовете. Растящото им
влияние подсили страховете, че Сомалия може да тръгне по стъпките на талибаните в Афганистан и да попадне в ръцете на Ал Каида, посочва Асошиейтед прес.

От 15 година в Сомалия цари анархия и безвластие. Създадените през 1994 г. в столицата Могадишу ислямски религиозни трибунали след 2004 г. се разрастват безпрецедентно и вече са над 11, се казва в доклад от декември 2005 г. на Международната кризисна група.

Разполагащи с добре въоръжени милиции, ислямистките групировки оспориха властта на съперничащите помежду си племенни вождове, които управляват Сомалия от гражданската война отз 1991 г. Тогава разорената страна с 8 милиона население бе разделена на
враждуващи феодални владения, а  племенните вождове отхвълиха дългогодишния диктатор Мохамед Сиад Баре.

Съставът на тези ислямски трибунали е смесен - в тях членуват регионални ръководители, екстремисти, но също и влиятелни бизнесмени в столицата, посочва Франс прес.  

Смята се, че САЩ подкрепят коалицията на сомалийските вождове,  воюваща с радикалните ислямистки милиции. Вашингтон обаче нито потвърждава, нито отрича тази своя подкрепа, отбелязва Асошиейтед прес.

САЩ се отказаха от пряка намеса в Сомалия след последната си интервенция през 1993 г., в която загинаха 18 техни военнослужещи.