Японските военновъздушни сили бяха вдигнати по тревога заради руско учение
Японските военновъздушни сили бяха вдигнати по тревога заради руско учение / снимка: БГНЕС, архив

Самолети на японските военновъздушни сили бяха вдигнати по тревога заради пет руски бойни самолета, появили се край северния остров Хокайдо, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от руски медии.

Според военното министерство в Токио били забелязани два стратегически бомбардировача Ту-95, съпровождани от самолет за далечно радиолокационно откриване и управление А-50. Към обед в групата се включили два фронтови бомбардировача Су-24.

Руските самолети летели край японския архипелаг цял ден, без да нарушат въздушното пространство на държавата, подчертават руските медии. На известно разстояние ги съпровождали вдигнати по тревога самолети от японската военна авиация.

Министерството на отбраната в Токио отбеляза, че японците нямат формални претенции към руската страна, но са разтревожени, тъй като по-рано границите на Япония не са били доближавани от толкова голям брой руски бойни самолети, предава БТА. Освен това, самолетът за далечно радиолокационно откриване можело да бъде използван, за да се координират разузнавателни действия.

По данни на Интерфакс на 8 февруари в Далечния изток е имало летателно-тактическо учение с фронтови бомбардировачи Су-24. Освен летци и инженери в него са участвали експерти по логистика и комуникации.