/ iStock/Getty Images
На всички станции на московското метро започва да се използва биометричната система за плащане на пътуванията Фейс пей (Face Pay), предаде ТАСС.
Към системата са включени 240 метростанции по 14 линии.

За да я използват, пътниците трябва да се регистрират в приложението "Метрото на Москва", да въведат банкова карта, транспортна карта и да качат своя снимка. След регистрация в услугата снимката на пътника автоматично се преобразува в шифрован биометричен ключ. При влизане в метрото пътниците трябва просто да погледнат в камерата, монтирана над турникетите. Парите се изтеглят автоматично според броя на направените пътувания.

Пътниците в метрото на Москва ще могат да плащат чрез лицево разпознаване

Москва, където живеят 12,7 милиона души, има една от най-мащабните системи за видеонаблюдение в света. Градските власти използваха лицево разпознаване, за да налагат карантиниране в периода на пандемията, а протестиращи, участвали в политически демонстрации, твърдят, че полицията ползва технологията за превантивни арести, припомня Ройтерс.

Използването на услугата Фейс Пей е доброволно, а останалите начини за плащане на пътуванията остават в сила, уточни Максим Луксутов, ръководител на транспортния департамент на московската управа.

5 технологии, които ще въздействат върху човечеството в дългосрочен план (ВИДЕО)

Групи за защита на дигиталните права предупредиха, че системата може да подкопае защитата на личните данни и човешките права, макар властите да уверяват в сигурността на криптирането.