/ iStock/Getty Images
Московското метро демонстрира как работи системата за заплащане чрез лицево разпознаване, която ще бъде задействана на 15 октомври. Това е последният засега пример за бързото и неподкрепяно от някои развитие на тази технология в Русия, предаде Франс прес.

Няма да има нужда пътниците да носят нито телефон, нито карта за метрото, нито някакви билети. Ще трябва само да попълнят в приложението своите данни, банкови реквизити и да поставят своя снимка, обясни Анна Лапушкина от пресслужбата на столичния градски транспорт.

В московското метро, едно от най-често използваните в Европа, плащането чрез биометрия ще даде възможност да се намали времето за чакане, тъй като е "тройно по-бързо" от обичайните методи, заяви Лапушкина пред журналисти.

Русия се готви да прати човек на Луната с пилотиран полет

Тя увери, че ще бъде гарантирана "пълна сигурност" на данните, без да добави подробности.

Тествана в момента с доброволци и служители в метрото, от 15 октомври системата ще действа на всичките 241 станции от гигантската мрежа, чието строителство е започнало през 30-те, по времето на Сталин.

Пресслужбата уточни, че системата работи независимо от предпазните маски, задължителни в обществения транспорт, тъй като е достатъчно да се вижда само около половината от лицето.

Турникетите в метрото ще се отварят само пред хора и няма да реагират на снимки.

Ще продължат да действат и другите методи за плащане.

Технологията за лицево разпознаване бе използвана и по-рано в Москва, където десетки хиляди камери следяха за спазването на карантинните мерки, свързани с КОВИД-19.
През март водещата верига супермаркети Х5 заяви, че започва да използва тази технология за плащане в своите магазини.

Редица руски и международни НПО обаче критикуват масовото използване на лицево разпознаване, заявявайки, че са възможни злоупотреби, изтичане на данни и други вредни последици.

Осъдиха Русия за смъртта на Александър Литвиненко

Безконтролното прилагане на тези технологии води до тежки нарушения на човешките права и фундаментални свободи; те вече се използват за политически гонения, предупреди преди седмица в комюнике "Хюман райтс уоч".
БТА