/ БГНЕС

Всички 72 души на борда на разбилия се днес в Непал пътнически самолет са загинали, предаде ТАСС, като се позова на авиокомпания "Йети еърлайнс".

"Всички са загинали - 68 пътници и четирима членове на екипажа", каза за агенцията представител на непалския въздушен превозвач.

Предишните данни бяха за 68 жертви.

Пътнически самолет на "Йети еърлайнс", изпълнявал полет от столицата Катманду до Покхара, със 72 души на борда се разби малко преди да кацне на новото летище на туристическия град. Това е най-смъртоносната самолетна катастрофа в Непал от три десетилетия.

Причината за трагедията се изяснява. Метеорологичните условия в района са били добри. 

Пътниците на борда са били 53 непалци и 15 чужденци - петима индийци, четирима руснаци, двама южнокорейци и по един австралиец, аржентинец, ирландец и французин.

Спасителните екипи на мястото на катастрофата спряха работа с падането на нощта и ще се върнат утре.

самолетна катастрофа Непал
БТА

Авиоиндустрия на Непал процъфтява през последните години, превозвайки стоки и хора между труднодостъпни райони, както и чуждестранни туристи и алпинисти. Но секторът е засегнат от ниска безопасност поради недостатъчно обучение и поддръжка.
Европейският съюз забрани на всички непалски превозвачи достъп до въздушното му пространство от съображения за безопасност. Хималайската страна също има някои от най-отдалечените и трудни писти в света, оградени от заснежени върхове с подходи, които представляват предизвикателство дори за опитни пилоти. Операторите на самолети казват, че в Непал липсва система за точни прогнози за времето, особено в отдалечени райони с труден планински терен, където в миналото са се случвали смъртоносни катастрофи.

Времето също може да се промени бързо в планините, създавайки коварни условия за летене.

пътнически самолет катастрофа Непал
БТА

През май 2022 г. се разби самолет, управляван от непалския превозвач Tara Air, загинаха всичките 22 души на борда - 16 непалци, четирима индийци и двама германци. Контролът на въздушното движение изгуби контакт с двувитловия Twin Otter малко след като излетя от Покхара и се насочи към Джомсом, популярна дестинация за преходи. Останките му бяха открити ден по-късно, разпръснати по планински склон на надморска височина от около 4400 метра. Около 60 души са участвали в издирвателната мисия, повечето от които са извървели километри нагоре, за да стигнат до там. След тази катастрофа властите затегнаха правилата, включително разрешение за полети само при благоприятна прогноза за времето по целия маршрут.

самолетна катастрофа Непал
БТА

През март 2018 г. самолет на US-Bangla Airlines кацна аварийно близо до прочуто трудното международно летище в Катманду, убивайки 51 души. Този инцидент беше най-смъртоносният в Непал от 1992 г., тогава загинаха 167 пътници в самолет на пакистанска авиокомпания, който се разби при заход за Катманду. Само два месеца по-рано самолет на Thai Airways се разби близо до същото летище, убивайки 113 души.

самолетна катастрофа Непал
БТА

БГНЕС