/ iStock/Getty Images
Най-малко петима души са загинали при сблъсъка на бърз пътнически и товарен влак в индийския щат Западен Бенгал.

При сблъсъка са дерайлирали три пътнически вагона, съобщи полицията. Катастрофата е станала в района на Пхансидева в окръг Дарджилинг, когато влакът Канчендзьонга Експрес е бил ударен от товарен влак.

Кадри на индийските телевизии показаха заплетени останки от вагони, обърнати настрани, и един вагон, изхвърлен високо във въздуха, който се намираше в опасна позиция върху друг вагон.

"Най-малко петима души са загинали, а 25-30 са ранени", заяви за АФП старши полицейски служител Абхишек Гупта от мястото на катастрофата.

Главният министър на Западен Бенгал Мамата Банерджи нарече катастрофата "трагична" в публикация в социалните мрежи.

"Лекари, линейки и екипи за борба с бедствията са се отправили към мястото за спасяване, възстановяване, медицинска помощ", написа Банерджи.

"Започнати са действия на военна основа."
Министърът на железниците Ашвини Вайшнав заяви, че "ранените са преместени в болница".

http://संवेदनाएं शोकाकुल परिजनों के साथ हैं। घायलों को शीघ्र स्वास्थ्य लाभ मिले, यही कामना है। pic.twitter.com/eKSnBDGOkg

 

— Congress (@INCIndia) June 17, 2024

Инцидентът е последният, който засяга скърцащата железопътна мрежа на Индия, по която всеки ден се превозват милиони пътници.

Индия разполага с една от най-големите железопътни мрежи в света и през годините е ставала свидетел на няколко катастрофи, най-тежката от които е през 1981 г., когато влак дерайлира при преминаване през мост в щата Бихар, убивайки около 800 души.

През юни миналата година при сблъсък на три влака загинаха близо 300 души в щата Одиша.

През последните години Индия инвестира огромни суми за модернизиране на мрежата с модерни гари и електронни системи за сигнализация.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
БГНЕС