/ iStock/Getty Images
Комбинирането на различни дози ваксини срещу COVID-19 увеличава честотата на страничните реакции като втрисане, главоболие и болка в мускулите, но те често отшумяват бързо. Това става ясно от предварителните резултати от проучването за смесването на ваксини от различни производители, пише БНР. Изследването на Оксфордския университет е започнало през февруари.

Проучването включва 850 души на възраст над 50 години. Целта е да се установи дали втора доза с различна ваксина може да доведе до по-трайно засилване на имунната система, по-добра защита срещу новите варианти на вируса или просто дали може да се използва  различна ваксина в случай, че има нарушение на доставките. Окончателните резултати ще бъдат оповестени през юни.

Междувременно на Острова продължава успешният ход на масовото ваксиниране. От днес около 1 милиона покани за първа доза получиха британците във възрастовата група 38-39 години.

По последни данни около 65% от населението вече е с първа доза, а близо 32% е напълно ваксинирано. В цифрово изражение това означава около 38 милиона с първа доза и 18,5 милиона с втора.

Учените обаче бият тревога, защото има все повече доказателства, че индийският вариант на COVID-19 се разпространява много по-бързо от първоначално регистрирания вариант на Острова, известен още като „варианта от Кент“. Публикуван бе дори списък с огнища на зараза с индийския вариант.

Учените заявиха, че рязкото увеличение на тези случаи излага на риск „пътната карта“ за излизане от локдауна и призоваха правителството да не избързва с окончателното му вдигане на 21 юни, както и с разрешенията за пътуване в чужбина.
БНР