/ IStock
Пристигнаха очакваните с нетърпение ваксини от Китай срещу COVID-19, с които турските здравни власти се надяват да се справят с коронавируса, предаде БТА.

На истанбулското летище днес се приземи първият транспортен самолет, с който бяха доставени първите партиди ваксини, закупени от китайската фирма "Синовак".

Те трябваше да пристигнат още на 11 декември, но закъсняха, както се твърди, главно поради причини от търговски характер - дистрибутор, заплащане и др. Първата пратка съдържала около 3 млн. дози ваксини.

Китайската ваксина срещу Covid-19 с 97% ефективност

Планира се доставките да продължат без повече забавяне и през следващите месеци. Турските власти са договорили 50 милиона дози от китайските ваксини.

Експерти твърдят, че ваксинирането се предвижда да започне почти веднага - на 27 декември.

Разпределени са 4 групи, които ще бъдат ваксинирани най-напред. В първата група са включени здравни работници, възрастни над 65 години, инвалиди и обитатели на домовете за възрастни. Втората група ще включва работещите в рискови сектори, хора над 50 години и хронично болни с едно само заболяване. На третия етап имунизацията ще включва гражданите под 50 години, млади хора и на последно място всички останали.

Турският здравен министър посочи, че ваксинирането ще бъде безплатно.
БТА