Руският президент Владимир Путин и президентът на Турция Реджеп Ердоган
Руският президент Владимир Путин и президентът на Турция Реджеп Ердоган / БГНЕС
Руският президент Владимир Путин разчита, че сухопътният участък от газопровода "Турски поток" ще бъде готов, както се планира, до края на тази година, предаде ТАСС.
 
Разчитаме, че работата по прокарването на сухопътната част (на тръбопровода "Турски поток") ще се води с такива ударни темпове, така че газопроводът да бъде пуснат в експлоатация, както е и предвидено, до края на текущата година, заяви руският президент на пресконференция след руско-турски преговори.

Руският посланик: България остава в плановете на Русия за маршрута на "Турски поток"

Путин Ердоган
БГНЕС

Днес в Москва се проведоха преговори между руския президент Владимир Путин и президента на Турция Реджеп Ердоган. Русия подкрепя установяването на диалог между Дамаск и представителите на кюрдите в контекста на обявеното от САЩ изтегляне от Сирия, заяви Путин, цитиран от ТАСС.
 
"Такъв диалог ще помогне за консолидирането на сирийското общество и националното помирение, ще е от полза не само за Сирия, но и за всички съседни държави", каза Путин.

България ще строи 485 км нови тръби и компресорни станции за „Турски поток”
 
Руският президент каза също, че са били обсъдени допълнителни мерки за стабилизация в района на Идлиб. "Бяха обсъдени и въпроси, свързани с окончателното ликвидиране на дейността на терористичните групировки на сирийска територия. В частност, говорихме за това как се изпълнява руско-турският меморандум за създаване на демилитаризирана зона в Идлиб", посочи Путин.
 
Руският държавен глава каза, че се надява АЕЦ "Акую", която се строи в Турция с руска помощ, да бъде пусната през 2023 г. "Реализацията на мащабен проект за строителство на първата в Турция атомна електроцентрала "Акую" върви по план, продължава строителството на първия енергоблок, който планираме да пуснем през 2023 г.", каза руският държавен глава на пресконференция след руско-турските разговори.

Втората тръба на „Турски поток“ ще преминава през България (ОБЗОР)

Путин Ердоган
БГНЕС

Путин подчерта, че 2023 г. е била избрана от президента Ердоган, защото тогава ще се чества 100-годишнината от създаването на Република Турция.
БТА