Путин: Русия не заплашва никого и няма да бъде въвлечена в геополитически игри
Путин: Русия не заплашва никого и няма да бъде въвлечена в геополитически игри / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще защитава собствената си сигурност и тази на съюзниците си, но че не заплашва никого, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Не заплашваме никого и не възнамеряваме да бъдем въвличани в геополитически игри или интриги, камо ли конфликти, без значение кой се опитва да ни въвлече в тях и как", каза Путин на съвещание за развитието на руските въоръжени сили.

Същевременно той отбеляза необходимостта да се обезпечи надеждната защита на суверенитета и целостта на Русия и нейните съюзници.

По-рано днес главнокомандващият съюзническите сили на НАТО генерал Филип Брийдлав изрази дълбока тревога от милитаризацията на украинския полуостров Крим, анексиран от Русия, предаде Франс прес.

"Силно сме обезпокоени от милитаризацията на Крим. Разполаганите в Крим руски въоръжения като крилати и противовъздушни ракети имат в обсега си цялото Черно море, каза той на пресконференция в Киев, където се срещна с президента Петро Порошенко и с премиера Арсений Яценюк.

Брийдлав освен това изрази опасения от евентуално разполагане на ядрени оръжия в региона, като подчерта, че следи подобни развития.

През последните седмици Русия засили военното си присъствие в анексирания през март Крим. Тя вече реши да отвори наново там база за противоракетна отбрана и да отдели над 1,75 милиард евро до 2020 г. за развитието на Черноморския си флот. Руската авиация пък разположи в Крим 14 изтребителя в ескадрила, която ще наброява общо 30, отбелязва АФП.

Източник: БТА