Доналд Тръмп и Владимир Путин
Доналд Тръмп и Владимир Путин / БГНЕС, архив
Владимир Путин заяви, че не може да дава оценки на работата на американския президент Доналд Тръмп, тъй като това е работа на народа на САЩ, предаде ТАСС.
 
След среща с финландския държавен глава Саули Нинистьо президентът на Русия каза в отговор на журналистически въпрос: "Що се отнася до избирането на президента Тръмп, това не е наша работа и не ние трябва да даваме оценка на работата на господин Тръмп на неговия висок пост".

Путин похвали Тръмп за умението му да изслушва
 
Путин изрази съжаление, че руско-американските отношения се принасят в жертва на вътрешнополитическите процеси в САЩ. Той изрази надежда, че "сегашното състояние на нещата все някога ще свърши" и тези отношения ще преминат "в друго качество".
 
Путин добави, че ако Вашингтон наложи готвените нови санкции срещу Москва, това ще бъдат "действия с утежняващи обстоятелства и особен цинизъм" и че те са явен опит на САЩ "да осигурят собствените си интереси за сметка на своите съюзници". Той подчерта, че решението за евентуалния руски отговор на тези санкции ще бъде взето, когато те влязат в сила.

Путин останал доволен от първата си среща с Тръмп
 
Руският президент декларира, че сътрудничеството между Русия и Китай не е насочено против друга страна и че то е "един от най-важните елементи на сигурността и стабилността в света".
 
На общата пресконференция финландският президент изрази разбиране във връзка с руско-китайските военноморски маневри "Запад" в Балтийско море. Нинистьо също декларира, че предстоящите учения "Аврора" в Балтийско море с участието на Финландия и САЩ не са насочени към други държави и не са "дрънкане на оръжие".

Историческа среща между Тръмп и Путин (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
За сирийската криза Путин каза, че главната цел на Русия е "окончателно спиране на кръвопролитията и осигуряване на условия за мирно политическо уреждане". Той добави, че е информирал финландския си колега "за ситуацията около вътрешноукраинската криза".
 
Владимир Путин е във Финландия по повод 100-годишнината от независимостта на страната. През декември 1917 г., веднага след болшевишката революция, Финландия, която дотогава е била част от Руската империя, обявява независимост.
БТА