Путин изрази надежда за по-добри връзки със САЩ в послание до Обама за 4 юли
Путин изрази надежда за по-добри връзки със САЩ в послание до Обама за 4 юли / Guliver/Getty Images

Руският президент Владимир Путин изпрати на президента Барак Обама послание по случай националния празник на САЩ 4 юли, в което изрази надежда, че двустранните отношения отново ще станат добри, предаде Асошиейтед прес.

През 2014 г. отношенията между Москва и Вашингтон достигнаха най-ниската си точка след края на Студената война, след като Русия анексира украинския полуостров Крим и подкрепи сепаратистите в Източна Украйна. В последно време обаче Кремъл се стреми към сближаване със САЩ, отбелязва АП.

Русия ще съди следващия американски президент по делата му, не по думите

В публикуваното от Кремъл послание Путин припомня историята на отношенията между Русия и САЩ и заявява, че в миналото двете страни са били в състояние да решат "най-трудните международни проблеми в полза на двата ни народа и на цялото човечество". Путин изразява надежда, че този опит ще помогне на двете страни отново да заработят заедно.

Тръмп нарече Путин "силен лидер", а Обама - "безпомощен"

В Москва младежкото крило на партията "Единна Русия" организира импровизирана изложба на централен площад, за да осъди военната намеса на САЩ в други страни. Активистите разположиха триножници с портрети и цитати на бивши световни лидери, които според тях са били свалени от САЩ, като украинския президент Виктор Янукович и либийския президент Муамар Кадафи.

Путин: Русия ще вземе мерки срещу американската ПРО в Европа

"При сегашното си държавно ръководство САЩ се превърнаха в държава паразит, която напада други държави под всякакъв предлог, нарушава суверенитета им, предизвиква революции, използва военна сила, убива цивилни и унищожава държавността. Призоваваме САЩ в този техен Ден на независимостта не само да съхранят собствената си независимост, а и да уважават независимостта на другите държави", заяви активистът Денис Давидов.

Обама към Путин: Нужен е синхрон между САЩ и Русия за Сирия

В миналото Путин е участвал в прояви на партията, но не е официално неин член. Неотдавна премиерът Дмитрий Медведев бе обявен за лидер на "Единна Русия" за следващата предизборна кампания.

Източник: БТА