Владимир Путин
Владимир Путин / Gulliver/Getty Images
Руският президент Владимир Путин поиска да бъдат приведени в съответствие с духа на времето основите на държавната политиката в областта на усвояването на Космоса до 2030 година, предаде ТАСС.
 
"Необходимо е да се актуализират основите на държавната политика на Русия в областта на космическата дейност за периода до 2030 г. и в по-нататъшна перспектива, да се внесат в тях съответните уточнения и допълнения с оглед на съвременните световни тенденции", каза той, откривайки заседанието на руския Съвет за сигурност.

Русия може да произвежда компоненти на С-400 в Турция
 
Путин уточни, че има предвид и другите нормативно-правни документи, включително стратегията за развитие на държавната корпорация "Роскосмос".
 
Държавният глава отбеляза, че руската система за спътникова връзка, за оптическо и радиолокационно заснемане на Земята, за събиране на метеорологични данни, отстъпва на чуждестранните конкуренти по качество и надеждност, по време на работа на апаратите в орбита.
 
Според него това положение може да се промени чрез чувствително повишаване на кадровия, технологичния и производствения потенциал на ракетно-космическия отрасъл.

Путин: Руският СУ-57 е най-добрият боен самолет в света (ВИДЕО)
 
Путин добави, че на първо място трябва "да се формират амбициозни, но съвсем реалистични планове и цели, да се обвържат стратегическите задачи на развитието с възможностите на предприятията и конструкторските бюра".
 
Той настоя "да се въведе постоянен мониторинг върху процеса на разработване и внедряване на авангардни технологии, които да позволят да се извърши пробив в създаването на космическа техника от ново поколение".
 
Путин се обяви за нов начин на работа с кадрите и професионалистите, за стимулиране на притока и задържане в космическия отрасъл на талантливи и млади специалисти, като им се създават максимално комфортни условия за живот и чрез система от стипендии и грантове.
БТА