Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е готова да търси "дипломатически решения" на фона на бушуващото напрежение със Запада заради Украйна, но подчерта, че интересите на страната не подлежат на преговори.

"Нашата страна винаги е отворена за пряк и честен диалог, за търсене на дипломатически решения на най-сложните проблеми", каза Путин във видеообръщение по повод Деня на защитника на отечеството, който е официален празник в Русия. Той обаче добави:

"Интересите на Русия, сигурността на нашите граждани не подлежат на преговори за нас".

Байдън: Това е началото на руска инвазия в Украйна, САЩ с нови санкции

Путин говори, след като във вторник горната камара на парламента, Съветът на федерацията, му даде единодушно одобрение за изпращане на "миротворци" в два отцепнически украински региона, които сега Москва признава за независими, и евентуално в други части на Украйна.

Във видеообръщението Путин поздрави мъжете в страната и заяви, че е сигурен в "професионализма" на руските военни и че те ще отстояват националните интереси на страната. Той похвали бойната готовност на руската армия и заяви, че страната ще продължи да разработва най-съвременни оръжия.

"Ще продължим да разработваме съвременни оръжейни системи, включително хиперзвукови и такива, базирани на нови физични принципи, и ще разширим използването на модерни цифрови технологии и елементи на изкуствения интелект", добави силният на Кремъл. "Такива комплекси реално са оръжията на бъдещето, които значително увеличават бойния потенциал на нашите въоръжени сили."

Руската Дума ратифицира признаването на ДНР и ЛНР в провъзгласените от тях граници

Западните официални лица предупреждават от седмици, че руският лидер подготвя тотална инвазия в Украйна. Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън обяви нови строги санкции срещу Русия за "започването" на инвазия в Украйна, но заяви, че все още има време да се избегне война.

БГНЕС