Путин и Медведев: Kончината на патриарх Алексий Втори e огромна загуба
Путин и Медведев: Kончината на патриарх Алексий Втори e огромна загуба / снимкa: БГНЕС

Руският премиер Владимир Путин заяви, че смъртта на патриарха на Москва и цяла Русия Алексий Втори е трагично събитие и огромна загуба за Русия, президентът Дмитрий Медведев я определи като огромно нещастие. "Той имаше много съществен принос за взаимодействието между различните вероизповедания, бе в много добри отношения, без преувеличение, в приятелски отношения с представителите на всички традиционни вероизповедания в Русия и направи много за укрепване на новата руска държавност", подчерта Путин.

Медведев определи Алексий Втори като духовен лидер и велик гражданин на Русия, "човек, в чиято съдба са намерили отражение всички тежки изпитания през преломния за нашата страна 20-и век". Заради кончината на патриарха Медведев отложи посещението си в италианския град Бари, където трябваше да бъде утре.След приключването на официалната си визита в Индия днес президентът ще се завърне в Москва. В Бари Медведев трябваше да присъства на церемония за предаване на Русия на православната църква "Свети Николай".

То бе договорено при посещението на Владимир Путин като президент в Италия през март. Бари е едно от най-посещаваните места от руски православни поклонници. Светият Синод на Руската православна църква ще се събере утре, за да реши кога ще е погребението на Алексий Втори и да определи временния му наследник. Руският патриарх бе много уважаван от сънародниците си и имаше силно присъствие в политически и медиен план.