Почина руският патриарх Алексий Втори
Почина руският патриарх Алексий Втори / снимка: БГНЕС
Патриархът на Москва и цяла Русия Алексий Втори почина в резиденцията си в Переделкино край Москва, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на ръководителя на пресслужбата на Московската патриаршия свещеник Владимир Вигилянски. Алексий Втори оглавяваше руската православна църква от 1990 г.

Църквата никога не е коментирала здравословното състояние на Алексий Втори и не посочи причина за смъртта му, но според дипломати в Москва патриархът е страдал от рак, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Роден в естонската столица Талин на 23 февруари 1929 г. в семейство на свещеници, Алексий Втори /със светското име Алексей Михайлович Ридигер/ беше влиятелна фигура с близки връзки с Кремъл. Смятан е за близък до Борис Елцин и приемника му Владимир Путин, с когото се срещаше редовно. Той използва връзките си с властта, за да възстанови влиянието на православната църква в Русия и да й върне имотите, конфискувани от болшевиките, отбелязва Франс прес.

При управлението му Русия преживя голямо религиозно пробуждане, като из цялата страна бяха построени стотици нови църкви.

Патриархът поддържаше позицията на Кремъл по политически въпроси. Той осъди ударите на НАТО в Югославия и войната в Ирак и критикува нарушаването на правата на рускоговорящото население в бивши съветски републики.

Алексий Втори се беше противопоставил на посещение на папа Йоан Павел Втори в Русия и бе изразил раздразнение от опитите на католическата църква да спечели привърженици в Русия и съседна Украйна, които за него са били традиционна сфера на влияние на православието.

След избирането на папа Бенедикт Шестнайсети през 2005 г. отношенията се подобриха и беше обсъждана среща между Алексий Втори и папата.

При управлението му руската православна църква се захвана с различни търговски дейности като бутилиране на минерална вода и на водка.

Руският премиер Владимир Путин заяви, че смъртта на патриарха на Москва и цяла Русия Алексий Втори е "трагично събитие" и "огромна загуба" за Русия, предаде Франс прес.

Във връзка с кончината на Алексий Втори руският президент Дмитрий Медведев отложи за по-късна дата насрочената за утре визита в италианския град Бари, съобщи ИТАР-ТАСС.

След приключването на официалното си посещение в Индия Медведев ще се завърне в Москва.

Ватиканът изрази изненада и болка от вестта за кончината на патриарха на руската православна църква Алексий Втори и приветства личния му ангажимент в подкрепа на сближаването между католици и православни, предаде Франс прес.

Председателят на папския съвет за обединение на християните, който отговаря за отношенията с православието, кардинал Валтер Каспер заяви, че е научил с дълбока мъка новината за кончината на Алексий Втори.

В съобщение на пресслужбата на Ватикана секретарят на папския съвет за обединение на християните монсиньор Брайън Фаръл изрази "изненадата и болката" на Ватикана от новината за смъртта на Алексий Втори.

Ватиканът обяви, че ще изпрати официални съболезнования на руската православна църква.