Патриарх Алексий Втори
Патриарх Алексий Втори / снимка: БГНЕС

Патриархът на Москва и цяла Русия Алексий Втори е роден на 23 февруари 1929 г. в семейството на руски имигранти в Талин, Естония, със светското име Алексей Михайлович Ридигер. Той е 16-ят патриарх на Руската православна църква. Произхожда от германската балтийска благородническа фамилия фон Рюдигер, част от която приела източното православие през 18 век.

Постъпва в Ленинградската семинария през 1947 г. и завършва през 1949 г. След това е приет в тогавашната Ленинградска духовна академия, в която учи до 1953 г.

През 1950 г. е ръкоположен за свещеник в Талин. На 14 август 1961 г. е избран за митрополит на естонската столица. На 23 юни 1964 г. става архиепископ, а на 25 февруари 1968 г., на 39-годишна възраст, вече е митрополит.

От 1986 г. до избирането му за патриарх е митрополит на Новгород и Ленинград. След смъртта на патриарх Пимен Първи през 1990 г. Алексий е определен за негов наследник. Той е първият руски патриарх в историята на Съветския съюз, избран без натиск от страна на държавното ръководство и чрез тайно гласуване.

Алексий Втори е избран за лидер на църквата заради административния си опит. Смятан е за интелигентен, енергичен, трудолюбив, систематичен, възприемчив и делови човек. Има репутация на помирител, който може да намери общ език с различните групи в епархията.