/ БГНЕС
Президентите на Русия и Турция ще се срещнат днес в Казахстан.

Кремъл: Нямаме предложение Турция да бъде домакин на преговори между Русия и Запада

Очаква се на нея Реджеп Тайип Ердоган да предложи на Путин "официално" да посредничи в преговорите с Украйна. Турция, която е член на НАТО и запази неутралитет по време на конфликта в Украйна, има добри отношения с двете си черноморски съседки - Русия и Украйна, и се въздържа да се присъедини към западните санкции срещу Москва.

Същевременно говорителят на Кремъл Песков не изключи възможността лидерите на Путин и Ердоган да обсъдят в Астана провеждането на подобни преговори на Руската федерация и със западните страни.

Турция на два пъти беше домакин на разговори между Москва и Киев, включително на лична среща на руския външен министър Сергей Лавров и украинския му колега Дмитрий Кулеба през март - първите разговори на високо равнище, които се проведоха след като Москва изпрати войски в Украйна.

МВнР на Русия обяви готовност за провеждане на срещи за Украйна на всяко ниво

Оттогава обаче мирните преговори са в застой, а президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че няма да води никакви разговори с Путин, след като Кремъл обяви, че е анексирал четири територии на Украйна.

БГНЕС