Путин и Буш се срещнаха в Ханой
Путин и Буш се срещнаха в Ханой / netinfo

В ханойския хотел Шератон, където е отседнала делегацията на САЩ за форума на страните от организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) президентът на САЩ Джордж Буш разговаря за втори път тази седмица с руския държавен глава Владимир Путин, съобщи ИТАР-ТАСС.

След срещата Путин благодари на Буш за конструктивния подход на САЩ към преговорите за присъединяване на Русия към Световната търговска организация (СТО). Путин подчерта значението на подписания двустранен протокол, с който бяха премахнати и последните пречки пред присъединяването на Русия към СТО, не само за двете страни, а и за цялата международна общественост.

"Искам да подчертая, че това нямаше да бъде възможно без политическото воля на президента Буш", каза Путин. "Направихме положителна стъпка за нашите две страни, а и за целия свят", подчерта и Буш. Президентът на САЩ заяви, че на срещата си с Путин са обсъждали проблемите, свързани със Северна Корея и Иран.

Буш информирал своя руски колега, че Вашингтон е отменил санкциите срещу руската самолетостроителна компания Сухой, съобщи пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров. В момента тече процедура и по отмяна на санкциите срещу Рособоронекспорт, добави той.

Санкциите срещу тези две руски фирми бяха въведени през август по силата на американски закон от 2000 г., който забранява всякакво сътрудничество с Иран в създаването на оръжия за масово унищожение.

Двамата президенти възложили на външните министри на САЩ и Русия - Кондолиза Райс и Сергей Лавров - да координират действията за обединяване на различните руски и американски инициативи за създаване на международни центрове за обогатяване на уран. Тези действия, посочи Лавров, са в унисон с постигнатата договореност между двамата президенти да действат за укрепване на режима за неразпространение на ядреното оръжие.

На срещата Путин - Буш било потвърдено, че шестстранните преговори по ядрената програма на Северна Корея ще бъдат подновени през декември.

Сергей Лавров добави, че в крайна сметка Съветът за сигурност на ООН ще приеме резолюция по ядрената програма на Иран. "И тази резолюция ще бъде насочена към формулиране на такива мерки, които биха решили проблемите, с които Международната агенция по атомна енергия се сблъсква в работата си с Иран - ни повече, ни по-малко от това."