Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Бивша американска посланичка в Украйна се чувствала заплашена от държавния глава
Демократите от Конгреса на САЩ публикуваха стенограма от показанията по делото за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Показанията са дадени от бившия посланик на САЩ в Украйна Мери Йованович и бившия съветник на държавния секретар Майкъл Маккинли, съобщава РИА Новости.

Изслушаха в Конгреса на САЩ висш дипломат като свидетел в разследването за импийчмънт


От показанията става ясно, че външната политика на САЩ е била „отровена от неподходящ неофициален канал, чиято цел е била да насърчава личните и политическите интереси на президента”, се казва в съвместно изявление на лидерите на трите комисии, които провеждат разследването. И в трите демократите имат мнозинство.
 


Според ръководителя на комисията по разузнаване Адам Шиф, утре предстои да бъдат публикувани показанията на бившия специален представител на САЩ за Украйна Курт Уолкър и бившия посланик на САЩ в Европейския съюз Гордън Съндърланд. Ще бъдат публикувани и други показания, които до скоро са били засекретени.

Опит за импийчмънт на Доналд Тръмп ще има


Демократите започнаха процедура по импийчмънт срещу президента Тръмп, като го обвиниха, че е оказал натиск върху президента на Украйна Владимир Зеленски да бъде разследван бившият вицепрезидент Джо Байдън и неговото семейство. Тръмп разпространи стенограма на разговора, от която стана ясно, че той наистина е помолил Зеленски „да проучи” делото Байдън. Американският държавен глава заяви, че не е направил нищо противозаконно, а само е изпълнил своя дълг към борбата срещу корупцията.
 


Сега три комисии в Камарата на представителите на САЩ провеждат интервюта със свидетели по „украинското дело” и изпращат многобройни запитвания до членовете на администрацията на Тръмп с искане да им бъдат предоставени необходими документи. Показания в Конгреса вече дадоха няколко ключови свидетели.


Бившата посланичка на САЩ в Украйна се е почувствала застрашена, когато е узнала какво са си говорили по телефона Доналд Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски. Това става ясно от публикувания документ от изслушването й през октомври в Камарата на представителите в рамките на разследването за импийчмънт срещу американския държавен глава, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Бях много обезпокоена. Все още съм", е казала Мари Йованович на изслушването на 11 октомври. На въпрос дали се чувства застрашена, тя отговорила утвърдително.

В телефонния разговор през юли Тръмп е разкритикувал дипломата, която по това време вече била отзована от поста си в Киев. В същия разговор американският президент поискал от украинския си колега да разследва неговия политически съперник от Демократическата партия Джо Байдън. Демократите водят разследване за импийчмънт заради този призив, което според тях е злоупотреба с власт.

Днес бяха публикувани и части от показанията на Майкъл Маккинли, бивш съветник на държавния секретар Майк Помпейо. Той е заявил пред разследващата комисия в долната камара, че е подал оставка, защото бил против използването на американски посолства за вадене на компромати за вътрешнополитически цели и защото Държавният департамент не е защитил Йованович.
/ЛМ/
БГНЕС