/ БГНЕС
Двама демонстранти бяха осъдени вчера във Франция на три месеца затвор, след като са били задържани по време на протест на "жълтите жилетки" в град Пюи ан Веле, при който е била подпалена сградата на местната префектура, предаде Франс прес.
 
Единият бе осъден на 12 месеца затвор, от които 9 условно, а другият на 6 месеца затвор, от които три условно.
 
Общо 12 души са били задържани и поставени под стража за участие в сблъсъци и вандалски прояви в събота вечерта в префектурата на департамента От Лоар.

Над 200 задържани при протестите в Париж ще бъдат изправени пред съда

Протести Франция
БГНЕС

Протестите на "жълтите жилетки" срещу повишаването на данъците върху горивата са най-голямото предизвикателство до момента пред правителството на президента Еманюел Макрон, отбеляза АФП.
 
Изправен пред движението на "жълтите жилетки", президентът на Франция Еманюел Макрон предвижда сериозни мерки, пише френският вестник "Фигаро".
 
Изданието отбелязва, че е започнало съдбоносното броене на дните до следващия протест на "жълтите жилетки" в събота. Властите се опасяват, че и този път ще се стигне до сблъсъци след погромите през уикенда в столицата Париж и проявите на насилие в провинцията, пише "Фигаро". С цел да намали напрежението преди идната събота Еманюел Макрон свика вчера вечерта извънредно заседание на правителството, на което присъстваха премиерът Едуар Филип и няколко министри.

Франция може да въведе извънредно положение

Протести Франция
БГНЕС

След проведеното заседание от Елисейския дворец съобщиха, че по време на срещата президентът е обсъдил с премиера и министрите какъв отговор да бъде даден на протестите, пише вестник "Монд". На заседанието бе взето и решение за преговори с представители на "жълтите жилетки", които обаче отказаха да се срещнат с Едуар Филип от страх за сигурността си.
 
Премиерът Филип проведе вчера и консултации с представители на основните политически партии, припомня изданието.
 
"Монд" отбелязва, че въпреки че е изпратил Едуар Филип на фронтовата линия на кризата, Еманюел Макрон също предприема действия за решаването и и е отложил предвиденото си за утре и вдругиден посещение в Сърбия, а също така и планираните си за днес следобед срещи с представители на местната власт.
 
Протестите на "жълтите жилетки" нанесоха щети на паметници в Париж, на магазини и на президентството на Макрон, пише вестник "Вашингтон пост".

ВИЖТЕ истинския погром след протестите в Париж

Протести Франция
БГНЕС

Това, което започна преди три седмици в провинцията като протест срещу наложения данък върху дизела, се превърна в национален бунт срещу президента Еманюел Макрон, пише американското издание.
 
Еманюел Макрон има нужда да възстанови връзката си с народа, пише британският вестник "Гардиън".
 
Френският президент трябва да намери начин да се справи едновременно с климатичните изменения и с гнева на хората по улиците, отбелязва британското издание.

Полицията използва газ срещу протестиращи в Париж
БТА