Протестиращите в Ню Йорк минаха покрай жилищата на милионери
Протестиращите в Ню Йорк минаха покрай жилищата на милионери / снимки: Reuters

Стотици протестиращи, обнадеждени от засилващото се в САЩ възмущение от алчността на Уолстрийт, преминаха във вторник покрай домовете на едни от най-богатите жители на Ню Йорк в така наречения "Поход покрай милионерите", предаде Асошиейтед прес.

Членове на движението "Окупирай Уолстрийт" и на други организации преминаха през Източен Манхатън, по известни по цял свят улици като Пето авеню и Парк авеню, където се намират многоетажните сгради с едни от най-луксозните и скъпи апартаменти.

Протестиращи спряха за малко пред сградите, в които живеят медийният магнат Рупърт Мърдок, банкерът Джейми Димон и петролният магнат Дейвид Кох и изразиха тревогата си от това, че скоро нюйоркските милионери ще започнат да внасят по-малко данъци в хазната и това ще се отрази зле на някои хора. През декември изтича срокът на данъка от два процента, с който се облагат милионерите в щата Ню Йорк, отбелязва БТА.

"Нямам нищо лично срещу тези хора, но мисля, че те трябва да плащат справедлив дял като данъци", цитира Асошиейтед прес мнението на Майкъл Полак, петдесет и две годишен чиновник в юридическа фирма. Време е за нов обществен договор, казва той.

Демонстрантите носеха плакати, на които пишеше: "Спрете да крадете от средната класа, за да плащате на богатите" и "Ние сме 99-те процента", имайки предвид идеята, че един процент от американците, които са на върха като богатство, притежават прекалено много, предаде Ройтерс.

Движението "Окупирай Уолстрийт" се надява, че в събота по него призив в цял свят ще се проведат протести срещу неравенството. Днес профсъюзът на държавните служители ще организира протестно шествие през финансовия квартал на Ню Йорк с искания за по-добра работа. За утре са планирани акции на солидарност с протестиращите в 56 студентски градчета.

Протестиращите в Ню Йорк минаха покрай жилищата на милионери
netinfo

Вчера повече от сто души бяха задържани в Бостън за опит да окупират обществен парк без разрешение на властите.

Пеещата легенда на калипсото и социален активист Хари Белафонте поздрави младите американци, които са в основата на движението "Окупирай Уолстрийт", заявявайки: "Щастливи сме, че ги има", съобщава БГНЕС. "Бих предложил те да запазят курса", заяви 84-годишният Белафонте на път към частна прожекция във Вашингтон на Sing Your Song, предстоящ телевизионен документален филм на HBO за неговия живот.

"Мисля, че това, което те правят, е критично важно и необходимо", добави знаменитият изпълнител. "Много хора питат какво се случва със сегашното поколение. Мисля, че те (младото поколение) се събудиха при този въпрос и заговориха открито пред света."

Роден в Ню Йорк в семейство на карибски имигранти, Белафонте въведе калипсото за света през 50-те години с песни като "Матилда", Day-O (The Banana Boat Song) и Jamaica Farewell. Успехът му даде възможност да окаже важна финансова подкрепа на Мартин Лутър Кинг и на движението за граждански права през 60-те години. По-късно той се ангажира с различни въпроси като апартейда, СПИН, гладът в Африка и американската външна политика.