Протестиращи запалиха президентството в Сараево
Протестиращи запалиха президентството в Сараево / снимка: БГНЕС

Сградата на президентството в Сараево е в пламъци. Огънят се е разпространил до втория етаж, предава БГНЕС.

Босненската полиция е използвала водни оръдия, за да разпръсне протестиращите, които се опитват да пробият на територията на президентския дворец в Сараево, съобщава радио "Свободна Европа".

Според него в президентската резиденция в столицата на Босна и Херцеговина е пламнал пожар, след като протестиращи са хвърляли огнени факли по прозорците. В антиправителствения протест са участвали хиляди демонстранти. По-рано полицията се опитала неуспешно да ги разпръсне, използвайки гумени куршуми и шокови гранати.

Съобщава се за стотици ранени. На мястото са пристигнали 11 линейки.

Околните трамвайни станции и павилиони също са обхванати от пламъците. Протестиращите продължават да скандират за оставка на правителството.

Няколкостотин граждани, предимно млади хора, продължават с безредиците. Улиците са осеяни с камъни, бутилки и счупени стъкла.

Според последната информация на местни медии в сградата на президентството има пожарникари, хванати в капан, които не могат да излязат, защото протестиращите са обкръжили сградата.

Повече от 150 демонстранти са ранени.

През последните няколко дни в цяла Босна и Херцеговина се наблюдават най-масовите протести от 1990 г., провокирани от тежката икономическа ситуация в страната, където безработицата достигна 27,5%.

По-рано днес недоволни подпалиха сградата на Министерския съвет.