Масови протести се проведоха в много ирански градове в неделя въпреки заплахите, отправени от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, предаде ДПА.

По сведения на очевидци, силите за сигурност отново са прибегнали до насилствени действия, за да овладеят демонстрациите срещу авторитарната власт в страната. Протестиращи бяха по улиците и на много европейски градове, за да покажат своята подкрепа.

ООН: Иран отказва да предаде телата на загиналите протестиращи на семействата им

Командирът на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция Хосейн Салами предупреди протестиращите да спрат с недоволството. "Демонстрантите не трябва да изпитват търпението на системата твърде дълго", каза той в коментар, публикуван от държавната агенция ИРНА.

"Днес е последният ден на бунтове. Не излизайте повече по улиците", заяви командирът и предупреди протестиращите, че няма да им бъде позволено да превърнат университетите в страната в бойно поле.

Очевидци съобщават за употреба на сълзотворен газ в Техеран и насилие срещу студенти в университетски район в Машхад.

Иранският парламент одобри 20-процентно увеличение на заплатите в силите за сигурност, по информация на ИРНА. Посочената причина за увеличението е по-справедливо заплащане за служещите в тях, с което то да се доближи до това на цивилните държавни чиновници.

Нови безредици в Иран взеха поредна жертва

Увеличението идва на фона на острите критики срещу силите за сигурност през последните седмици заради действията им при потушаването на масовите протести, започнали след смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини през септември. Тя беше задържана от нравствената полиция на Иран за нарушаване на стриктните ислямски правила за облекло и почина в ареста няколко дни по-късно.

БТА