/ iStock
Проливни дъждове предизвикаха наводнения в Централна и Западна Румъния, съобщават местните медии. Най-тежко е положението в окръг Алба в централната част на страната, където са наводнени десетки домове в няколко населени места, има блокирани улици и пътища, а две селища останаха без ток, съобщава информационният сайт Зиаре. 

Десетки къщи и мазета са наводнени в село Шард, след като преляха реките Игиу, Игиел и Целна. По данни на Инспектората за извънредни ситуации на окръг Алба в Шард са засегнати 80 стопанства и около 40 къщи и мазета. 

Наводнени са и блокове в градовете Алба Юлия и Блаж, тъй като канализацията не е успяла да поеме дъждовната вода.

Осем населени места в окръг Алба са засегнати от наводненията, които за щастие не са предизвикали човешки жертви, съобщава Инспекторатът за извънредни ситуации.

Специализирани екипи са изпомпвали вода от наводнени къщи и мазета и в окръг Тимиш, включително в Инфекциозната болница в Тимишоара „Виктор Бабеш“ и в поликлиниката към Педиатричната болница, съобщава агенция Аджерпрес. В града са били наводнени железопътни подлези, където движението на автомобили и пешеходци е било блокирано. Вчера в Тимишоара бе обявен червен код за опасност заради обилни валежи.

Националната метеорологична служба издаде днес предупредителен червен код за опасност от наводнения в няколко окръга на страната, съобщава телевизия Диджи 24. Червен код заради очаквани проливни дъждове е обявен от тази вечер до утре сутринта в окръзите Мехединц, Горж, планинските райони на окръзите Караш-Северен, Вълча и Хунедоара в Югозападна Румъния.

Същевременно в още 16 окръга в Югозападна и Централна Румъния за днес е обявен оранжев код заради очакваните обилни валежи. До утре сутринта в тези зони може да паднат количества дъжд от 30-40 л/кв.м, а на места и над 60 л/кв.м. Възможни са и градушки. 

За почти всички останали окръзи на страната е обявен жълт код за атмосферна нестабилност.
София Георгиева/БТА