/ БГНЕС
Неспиращите от няколко дни проливни дъждове в района на Хималаите в Индия отнеха живота на най-малко 72 души, каза представител на правителството, цитиран от Асошиейтед прес. Силен мусон предизвика свлачища и наводнения, които потопиха пътища, заляха сгради и накараха жителите да търсят спасение.

Спасители в планината в щата Химачал Прадеш работят в тежки условия, за да спасят хора, затрупани под кал и отломки от дъждовете. Кадри в социалните медии показват падащи дървета, рушащи се домове и хора, които търсят помощ. Метеорологичната служба на Индия издаде предупреждение за опасност от най-висока степен и очаква валежите да продължат и през следващите няколко дни.
 
Стотици пътища остават блокирани и много училища в щата са затворени, докато военновъздушните сили на Индия и екипите за извънредни случаи помагат при евакуирането на хора от ниски и уязвими на наводнения и свлачища райони. Местните власти заявиха, че повече от 2000 души са спасени с помощта на хеликоптери и моторни лодки и в момента са в безопасност.

Петима загинали и 40 000 евакуирани заради мусонни наводнения в Мианма

Високопоставен представител на местната власт
каза пред индийски медии, че ще отнеме година, за да може да възстанови инфраструктурата, унищожена от дъждовете, и заяви, че загубите възлизат на около 100 милиарда рупии (1,2 милиарда долара).

Бедствията, причинени от свлачища и наводнения, са често явление в хималайския регион на Индия в месеците между юни и септември. Учени казаха, че те стават все по-чести със засилването на глобалното затопляне. Въпреки това местни експерти казаха, че до бедствието е довело зле планираното строене в региона.

"Лошото планиране и лошото управление са това, което доведе до толкова много щети", каза Ананд Шарма, пенсиониран метеоролог от Индийската метеорологична служба.

"Всички срутени сгради са сгради, пострени наскоро, тези, които са построени преди 100 години, нямат почти никакви щети", заяви той и допълни, че нарастващият туризъм в региона също оказва влияние.

"Строят навсякъде, където пожелаят, и когато има проливни дъждове, неминуемо следват такива бедствия", каза Шарма.
Анелия Пенкова/БТА