Сандалите Birkenstock, които американският предприемач и основател на Apple Стив Джобс (1955-2011) е носил през 70-те и 80-те години на миналия век, бяха продадени на търг в Julien's Auctions за над 200 000 долара - почти три пъти повече от предварителната оценка.

 
По данни на организацията лотът е продаден за 218 700 долара при предварителна оценка от 60-80 хил. долара.

Вещи на Стив Джобс се продават на търг

Отбелязва се, че Джобс е носил тези сандали в ключов момент за създаването на Apple, когато през 1976 г. заедно със Стив Возняк (съосновател на Apple) започват да разработват компютъра Apple в гараж в Лос Алтос, Калифорния.

Според Julien's Auctions сандалите са били "спасени от кофата за боклук" от Марк Шеф - икономката на Джобс.

От аукционната къща допълват, че въпреки износването сандалите са останали в добро състояние. По обувката все още има отпечатък от стъпката на Джобс, който се е образувал в продължение на много години носене. Гумената подметка на сандалите също е износена. Сандалите на Джобс са излагани в продължение на пет години на няколко изложби в Италия, Германия и САЩ.

 

Красивата дъщеря на Стив Джобс провокира със секси кадри

Джобс основава световноизвестната американска корпорация Apple през 1976 г. заедно със Стив Возняк и Роналд Уейн. Седалището на компанията е в Купертино, Калифорния. Apple произвежда персонални и таблетни компютри, аудио плейъри, телефони, смарт часовници и софтуер. Джобс почина на 5 октомври 2011 г.
БТА