/ iStock/Getty Images
Вещи от времето на раждането на технологичната компания "Епъл", домашните компютри и видео игрите се предлагат на търг до 17 март, съобщи Ройтерс.

Водещият лот на търга "Революцията на Стив Джобс: Енгелбарт, Атари и Епъл" е чек от юли 1976 г., подписан от основателите на "Епъл" Стив Джобс и Стив Возняк, с който плащат 3430 щатски долара за части за компютъра "Епъл 1".

"Това е от времето, когато нямат инвеститори", обясни Боби Ливингстън, изпълнителен вицепрезидент на аукционна къща "Ар Ар Окшънс", която организира търга. "Чекът е подписан от двамата, защото такива са правилата помежду им - за всеки разход над 1000 долара трябва и двамата да са съгласни и това е доказателството".

На търга се предлагат много предмети, свързани с Джобс, сред които негови снимки от гимназията и формулярът, който е попълнил, когато кандидатства за работа в "Атари" и който се предлага и като незаменим токен.

"Стив не е подписвал много неща. Не е обичал да подписва предмети. Затова подписът му е рядкост. Всъщност това е един от малкото подписи, от които колекционерите се интересуват. Всеки път, когато се появи нещо, подписано от Стив, се продава за много пари", каза Стивън Леви, редактор в сп. "Уайърд".

От аукционната къща казаха, че лотовете, сред които и монета от една от първите машини на "Атари" за видеоиграта "Понг", както и компютърна мишка на Дългас Енгелбарт от 60-те години, са част от разказа за компютърната история.

"Тези компютри и видеоигри са така специални, защото са прототипи и много ранни модели, които се намират трудно. Тези предмети дойдоха при нас от хора от Силициевата долина, били там по времето, когато започва цялата тази компютърна революция", каза Ливингстън.
БТА