Алексей Навални
Алексей Навални / БТА
Сподвижници на руския опозиционен лидер Алексей Навални призоваха за нови масови протести в цялата страна с искане за освобождаването му от затвора, предаде Асошиейтед прес.

В изявление, публикувано на сайта на Навални, те призовават руснаците да се запишат за протести в интерактивна карта в интернет и заявиха, че ще определят дата за тях, когато броят на желаещите да вземат участие достигне поне 500 000 в цялата страна.

Организаторите обещаха в изявлението си протестите да станат най-масовите, организирани някога в Русия.

Животът на Навални в наказателната колония - като на имперски щурмовак

44-годишният Навални е един от най-острите критици на Кремъл. Той беше арестуван на 17 януари при връщането си от Германия, където прекара пет месеца, възстановявайки се от предполагаемо отравяне с нервнопаралитично вещество, за което обвинява руските власти, а те отричат.

Миналия месец Навални бе осъден на две и половина години затвор за нарушаване на условията на пробацията по условната му присъда, докато се е възстановявал в Германия.

Присъдата е свързана с по-ранно негово осъждане през 2014 г. за финансови злоупотреби, което опозиционерът отхвърля като изфабрикувано, а Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) определя като незаконно.

Руски съд отказа да се разследва отравянето на Алексей Навални

Арестът на Навални предизвика поредица от протести в цяла Русия с участието на десетки хиляди души. Руските власти задържаха близо 11 000 души, много от които бяха глобени или осъдени на 7 до 15 денонощия затвора.

Руските власти отхвърлят исканията на САЩ и Европейския съюз за освобождаване на Навални и спиране на гоненията срещу негови привърженици, като определят това като намеса във вътрешните работи на Русия.
БТА