/ БТА
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун напусна Русия в неделя, потвърждавайки тесните връзки с Владимир Путин и подхранвайки страховете на Запада, че Пхенян може да предостави на Москва оръжие за нападението й срещу Украйна, предаде АФП. Мащабната обиколка на Ким в руския Далечния изток, която започна във вторник, бе фокусирана върху военни въпроси, за което свидетелстваше както собствения му антураж, доминиран от офицери, така и символична размяна на карабини с Путин и обиколка на фабрика за изтребители в град Комсомолск на Амур.

ТАСС предаде, че преди да отпътува Ким е получил като подаръци пет експлозивни дрона, разузнавателен дрон с вертикално излитане, бронежилетка и "специално облекло, което не се открива от термокамери". Подаръците са от губернатора от Приморския край, който граничи с Китай и Северна Корея.

Визита на високо равнище: Какво прави Ким Чен-ун в Русия

По-късно в неделя агенция РИА Новости публикува видеозапис от заминаването на Ким и каза, че на станция Артьом-Приморски-1 се е състояла "церемония по изпращането". Кадри показват как Ким маха за сбогом от влака си на руска делегация, водена от министъра на природните ресурси Александър Козлов, преди руският марш „Сбогом на Славянка“ да бъде изсвирен, докато влакът потегляше.

Историческите съюзници Русия и Северна Корея са подложени на множество глобални санкции - Москва за нападението над Украйна, Пхенян за ядрените опити. Първото официално посещение в чужбина за севернокорейския лидер след пандемията на коронавирус разпали страховете на Запада, че Москва и Пхенян ще се противопоставят на санкциите и ще сключат оръжейна сделка.
БГНЕС