Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещнаха на космодрума "Восточний" в руския Далечен изток, съобщиха руските държавни медии.

Севернокорейският лидер изрази благодарността си за поканата, която е получил от руския президент.

„Благодарим Ви, че ни поканихте въпреки натоварения Ви график“, каза Ким.

В отговор президентът на Русия отбеляза, че срещата се провежда на дати, които са важни за КНДР.

Ким Чен-ун с тост за Путин и за победата на „велика Русия“ (СНИМКИ)

"Много се радвам да Ви видя. Още повече, че има такива събития: 75-ата годишнина от основаването на Републиката, 70-ата годишнина от победата във Великата освободителна война, 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения", подчерта Путин.

Церемонията по посрещането се състоя на главния вход на сградата за монтаж и изпитания на ракетите-носители на обединения технически комплекс. Държавните глави разгледаха космодрума, а след това проведоха разговори.

Разговорите в широк формат продължиха повече от час и след края им прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви , че Русия ще продължи да изгражда отношенията си с КНДР на взаимноизгодна основа въпреки всякакви "викове отвън". Говорителят на Кремъл подчерта: „Северна Корея е наш близък съсед".

Севернокорейският лидер предложи на руския президент Владимир Путин "пълна и безусловна подкрепа" за "свещената борба" на Русия в защита на интересите ѝ в областта на сигурността, като очевидно направи препратка към войната в Украйна, и заяви, че Пхенян винаги ще подкрепя Москва на "антиимпериалистическия" фронт, предаде „Ню Йорк таймс“.

Ким също така нарече отношенията на Северна Корея с Русия "първи приоритет".

Срещата се състоя часове след като Пхенян изстреля две балистични ракети към морето, удължавайки силно провокативната серия от севернокорейски оръжейни изпитания от началото на 2022 г., като Ким използва разсейването, предизвикано от войната на Путин в Украйна, за да ускори разработването на оръжията си.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея не съобщи веднага на какво разстояние са прелетели севернокорейските ракети. Японската брегова охрана, позовавайки се на Министерството на отбраната на страната, заяви, че ракетите вероятно вече са се приземили, но все пак призова плавателните съдове да внимават за падащи предмети.

Решението да се срещнат на космодрума предполага, че Ким търси руска техническа помощ за усилията си да разработи военни разузнавателни спътници, които той определи като решаващи за засилване на заплахата от неговите ракети, способни да носят ядрено оръжие. През последните месеци Северна Корея многократно направи опити, но не успя да изведе в орбита първия си военен разузнавателен спътник.

Официални снимки показват, че Ким е бил придружаван от Пак Тае Сон, председател на севернокорейския комитет за космическа наука и технологии, и адмирала от военноморските сили Ким Мьон Сик, които са свързани със севернокорейските усилия за придобиване на шпионски спътници и подводници с ядрени балистични ракети, според южнокорейското министерство на обединението.

Запитан дали Русия ще помогне на Северна Корея да изгради спътници, Путин беше цитиран от руските държавни медии да казва: "Затова сме дошли тук. Лидерът на КНДР проявява голям интерес към ракетните технологии. Те се опитват да развиват и космическите технологии“. Запитан за военното сътрудничество, Путин заяви: „Ще говорим по всички въпроси, без да бързаме. Има време".

За Путин срещата с Ким е възможност да попълни запасите от боеприпаси, които 18-месечната война е изтощила. Северна Корея може да разполага с десетки милиони остарели артилерийски снаряди и ракети, базирани на съветски проекти, които биха могли да дадат огромен тласък на руската армия в Украйна, твърдят анализатори.

Според Южна Корея Ким е довел със себе си и Чо Чун Рьонг, служител на управляващата партия, отговарящ за политиките в областта на боеприпасите, който се е присъединил към него по време на неотдавнашните обиколки на заводите за производство на артилерийски снаряди и ракети.

Ким заяви, че решението му да посети Русия четири години след предишното му посещение показва, че Пхенян "дава приоритет на стратегическото значение" на отношенията си с Москва, съобщи официалната информационна агенция на Северна Корея.

Очаква се Ким да потърси икономическа помощ, както и военни технологии. Заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко заяви, че Русия може да обсъди хуманитарна помощ със севернокорейската делегация, съобщават руските информационни агенции.

Владимир Путин заяви, че по време на посещението си в Русия, севернокорейския лидер Ким Чен Ун ще наблюдава демонстрацията на потенциала на руските военни кораби в Далечния изток, предаде АФП.

Ким ще посети Далекоизточния федерален университет във Владивосток, както и Руската академия на науките, включително лабораториите за изследване на морската биология, каза Путин.

Преди Владивосток лидерът на Северна Корея ще отиде в Комсомолск на Амур, важен промишлен център.

"Ким ще посети заводите, в които се произвежда гражданско и бойно авиационно оборудване", каза Путин по телевизията.

Сделка с оръжия би нарушила международните санкции, които Русия подкрепяше в миналото. Не закъсняха и международните реакции, във връзка със срещата.
"Никоя държава-членка на ООН, не трябва да нарушава санкциите на Съвета за сигурност срещу Северна Корея, като участва в незаконна търговия с оръжие, и със сигурност не трябва да участва във военно сътрудничество със Пхенян, което подкопава мира и стабилността на международната общност", заяви южнокорейското външно министерство.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също не спести критиките си.

"Всяка форма на сътрудничество на която и да е държава със Северна Корея трябва да спазва режима на санкции, наложен от Съвета за сигурност", каза той.
БГНЕС