Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС
Президентът Румен Радев ще води българската делегация, която по традиция ще посети Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Българският президент ще бъде приет на аудиенция от папа Франциск и ще има среща с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

Президентът: Езикът е нашата щастлива орис по рождение (ВИДЕО)

В Рим държавният глава ще посети светите за българите места - базиликата "Сан Клементе", в която се намира гробът на Свети Кирил, църквата "Св. Павел ала Регола", предоставена за богослужение на българската общност в италианската столица, както и базиликата "Санта Мария Маджоре", където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука, българските книги и делото на великите братя Кирил и Методий.

Радев: Славянските народи могат да бъдат обединени само ако се уважава историята

Президентът ще поднесе цветя пред паметника на Иван Вазов, както и пред паметника на св. св. Кирил и Методий.

В българската делегация участват представители на правителството и на Народното събрание - заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на културата Боил Банов, заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки, ръководители на образователни и културни институции и представители на българското духовенство.
БТА